Новини
  • Сьогодні до Дня вишиванки у НВК "Гармонія" м. Ужгорода Іванною Фешко було проведено майстер-клас по малюванню вишиванок. Учасники мали можливість не лише створити вишиванку на…
  • Учні першого класу НВК "Гармонія" м. Ужгорода святкують сьогодні День Вишиванки: декламують вірші, співають патріотичні пісні «Ой у лузі червона калина…», адже вони є частинкою…
  • «Турбота тобі, рідна моя… У НВК «Гармонія» проведено загальнонаціональну трудову акцію  «Турбота тобі, рідна моя Україно!» з метою залучення до практичної природоохоронної роботи, здобуття знань, навичок у галузі сільського…

Організація харчування в НВК

КОЛИ МИ ЗНАЄМО, ЩО ЇМО

https://znaimo.gov.ua/

Харчування дітей – одна з найбільш обговорюваних і актуальних тем сьогодення. Як прищепити звички правильного харчування дітей дошкільного та шкільного віку, що включити в дитяче меню

Що вважається правильним харчуванням?

Головні принципи здорового і правильного харчування:

  1. Це їжа, яка дає організму всі необхідні речовини і містить: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і клітковину.
  2. Збалансованість харчування, мається на увазі високий вміст вітамінів і мікроелементів, який допоможе організму рости, розвиватися і залишатися здоровим.
  3. Помірність – відповідність калорійності їжі тому, скільки малюк витрачає і як активно він рухається. Дитина повинна отримувати насичення і вгамовувати почуття голоду, але не переїдати.
  4. Режим харчування, якого важливо дотримуватися з ранніх літ. Перерва між прийомами їжі повинна бути близько 3 годин. Важливо їсти в один і той же час.
  5. Різноманітність – за добу школяреві потрібно вживати продукти з різних харчових груп – білки, вуглеводи, молочні продукти, жири, фрукти і овочі.

Правильне харчування для дітей – меню

У меню на тиждень дитсадківця або школяра повинні бути: кожен день – овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень – риба; 1 раз в тиждень – червоне м’ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень – бобові; 2-3 рази – яйця; 2-3 рази – сир і сир; біле м’ясо.

Приклад меню школяра на день

1. Сніданок – основний і обов’язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.


Маленький секрет, як побороти небажання їсти зранку: годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться.
На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає зарядка.

У сніданок можна включити:

  • каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;
  • яйця, сир;
  • м’ясо або рибу;
  • какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.

2. Другий сніданок. Якщо у школі чи дитячому садку добре годують у їдальні, і ви впевнені в якості продуктів, то готувати перекус не потрібно.

У школу в якості перекусу дитині можна дати з собою:

  • фрукти (яблуко, банан, грушу або інший фрукт, який зручно з’їсти, щоб не забруднитися);
  • бутерброд із сиром або відварним філе;
  • печиво, запіканку або булочку, краще домашнього приготування;
  • горіхи або сухофрукти;
  • напій (компот, сік, питний йогурт, вода без газу, морс).

Кисломолочні продукти, солодощі та фрукти слід їсти окремо. Обов’язково дітям потрібно пити воду.


Скільки потрібно води дитині на добу?
30 мл на 1 кг маси тіла.

3. Обід – основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт.

  1. Перше – гаряче рідке блюдо: невелика порція м’ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.
  2. Друге – гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м’яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.
  3. Десерт – солодкість з помірним вмістом цукру.

Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.

4. Полуденок. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з’їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.

5. Вечеря – легкий, котрий включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну.

Що запропонувати дитині на вечерю:

  • яєчня або омлет;
  • сир;
  • тушковані овочі або рибу;
  • відварне м’ясо;
  • овочевий салат;
  • гречану, рисову або вівсяну кашу;
  • ​бобові зі свіжими овочами та ін.

Не забувайте правильно поєднувати продукти:

  • сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;
  • Не використовувати в одній страві білки або жири різного походження. Наприклад, м’ясо не подавати з молоком, краще – з овочами;
  • каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.

Що виключити з харчування школяра

Продукти, від яких краще відмовитися:

  • чіпси, снеки, сухарики зі смаковими добавками;
  • ковбасні та копчені продукти;
  • будь-які напівфабрикати і фастфуд;
  • гострі і дуже пряні вироби;
  • консерви, спеції і багато солі;
  • всі без винятку газовані напої.

Діти і здорове харчування: п’ять порад для батьків

Як батькам побудувати міцний фундамент правильних харчових звичок, яких їхня дитина дотримуватиметься все життя.

Стосунки з їжею починаються в ранньому дитинстві. На смакові вподобання і харчові звички дитини, без сумніву, впливає соціум (оточення), проте основи все ж закладаються в сім’ї. Саме батьки можуть побудувати міцний фундамент правильних харчових звичок, яких їхня дитина дотримуватиметься все життя.

Важливо розуміти: дитина не завжди буде поруч із вами. До одного-двох років ви можете контролювати, що їсть малюк. Та чим старшою ставатиме дитина, тим частіше вона буде їсти поза домом: у гостях, садочку, школі, на прогулянці з друзями. Тому важливо не забороняти дитині певні продукти, а навчити її самостійно робити вибір на користь якісних, поживних і здорових варіантів. Це можливо шляхом формування здорових харчових звичок у сім’ї. Ми підготували для вас п’ять порад, як цього досягти.

1. Влаштовуйте спільні прийоми їжі.

Намагайтеся збиратися за столом усією родиною якомога частіше. Заплануйте принаймні один спільний прийом їжі щодня. Ставте на стіл такі страви і продукти, які можна їсти всім членам родини, в тому числі дітям. Зазвичай дітям подобається самостійно обирати, що покласти в тарілку. Проте це не означає, що потрібно готувати багато страв. Для забезпечення вибору достатньо поставити на стіл тарілку з овочами і зеленню, піали з ягодами та горіхами. Хай продукти на вашому столі будуть різнокольоровими і привабливими на вигляд.

Зробіть вечері або трапези вихідного дня довшими. Придумайте сімейні традиції після них. Це можуть бути прогулянки разом на свіжому повітрі, читання книжок, настільні ігри.

2. Розкажіть про Тарілку здорового харчування.

Розкажіть дитині про одне з найважливіших правил здорового раціону — різноманітність. Поясніть, що різні продукти містять різні корисні речовини, тому потрібно максимально розширювати раціон. Зробити це можна, чергуючи різні продукти з однієї харчової групи у своєму меню. Наприклад, вживати не тільки огірки та помідори, а й гарбуз, моркву, селеру, перець, буряк, гриби, кукурудзу, кабачки.

Поясніть, як формувати раціон, щоб він був максимально поживним і збалансованим:

  • 40–50% — овочі, фрукти, зелень, ягоди, коренеплоди;
  • 20–25% — джерела білка: яйця, птиця, риба, субпродукти, дичина, бобові, соєві продукти;
  • 25–30% — цільнозернові продукти: нешліфований рис, вівсяна крупа, перлова крупа, цільнозернова паста, хліб, хлібці;
  • 5–10% — жири: насіння, горіхи, нерафіновані олії.

Також можна включати в раціон один-два молочних продукти або їхні рослинні альтернативи. Обирайте варіанти без доданого цукру.

3. Обирайте якісні продукти.

Багато проблем зі здоров’ям пов’язані з тим, що в сучасному світі ми надто часто віддаємо перевагу переробленій їжі, а не цільним, простим продуктам. Коли складаєте кошик у супермаркеті, обирайте каші з цільного зерна, свіжі овочі, ягоди і фрукти, якісні білкові продукти, бобові. Ковбаси та сосиски, каші швидкого приготування, випічка на маргарині не є цільними продуктами.

Звертайте увагу на кількість цукру й солі в раціоні: обирайте переважно продукти без доданого цукру та з помірною кількістю солі. Обов’язково читайте етикетки — склад продукту має бути зрозумілим для вас.

Навчіть дітей цих простих правил вибору продуктів, розкажіть, на що варто звертати увагу. Якщо ви кілька разів візьмете їх із собою до магазину, вже скоро вони зможуть обирати більш здорові варіанти самостійно.

4. Готуйте та обирайте продукти разом.

Спільне приготування сніданку чи вечері, відвідування супермаркету — це гарні можливості для того, щоб розповісти дитині про різні продукти, пояснити принципи формування Тарілки здорового харчування. Якщо раніше у вас у сім’ї не було такої традиції, можливо, дитина не з першого разу погодиться допомогти приготувати омлет чи сходити з вами за покупками. Не втомлюйтеся пропонувати. Шукайте різні підходи: можливо, вашій дитині сподобається дивитися разом відеорецепти, а потім втілювати їх на кухні. А можливо, вона з радістю почитає книгу про овочі або фрукти, щоб дізнатися, як вони потрапляють до нас на стіл.

5. Створюйте приємну і приязну атмосферу за столом.

Спільно проведений за столом час — це не тільки про втамування голоду. Це ще й чудова можливість для сім’ї побути всім разом: розповісти одне одному, як пройшов день, чи скласти плани на вихідні. Обирайте такі теми для розмов, які будуть цікавими всім учасникам трапези. Уникайте важких питань на кшталт проблем у школі чи на роботі, невдалого іспиту чи пропущеного уроку. Хай час прийому їжі буде приємним і спокійним для кожного члена сім’ї.

Також це хороший момент для обговорення індивідуальних смаків, страв і продуктів, які у вас на столі. Якщо дитині не подобається якась страва, не змушуйте її їсти. Краще спитайте, що їй хотілося б скуштувати натомість. Придумайте разом варіант, який буде смакувати всім, і запропонуйте дитині приготувати його разом.

Прості формули, які допоможуть вам зорієнтуватися, яким продуктам віддавати перевагу:

  • Яблуко краще, ніж яблучне пюре. Пюре краще, ніж сік. Сік краще, ніж варення. Варення краще, ніж газований напій зі смаком яблука.
  • Цільна перлова або вівсяна крупа краще, ніж плющена. Цільна плющена вівсяна крупа краще, ніж відшліфована. Відшліфоване зерно краще, ніж борошно. Борошно краще, ніж гранола з сиропом.
  • Тушкована яловичина краще смаженої в маслі. Запечене м’ясо, навіть зі скоринкою, краще, ніж сосиски.